Wat is het verschil tussen een droogloopmat en schoonloopmat ?

Deze vraag krijgen we regelmatig en voor veel kopers is het verschil ook niet duidelijk. Hier komt bij dat verschillende websites andere definities hebben over kwaliteit en vaak matten als droogloopmat verkopen terwijl ze de naam niet waardig zijn. Wij houden ons sind 1989 al bezig met de ontwikkeling matten waarbij onze visie is u als klant eerlijke informatie te geven, gebaseerd op door iedereen controleerbare feiten.

We beginnen met het verschil tussen drooglopen en schoonlopen.

- Drooglopen betekend voor ons dat de mat het meeste vocht van de schoenen kan verwijderen waardoor u geen natte vlekken meer op de vloer achter de mat ziet.
- Schoonlopen betekend voor ons dat de mat het meeste vuil van de schoenen kan verwijderen waardoor u geen zand of ander vuil meer op de vloer achter de mat ziet.

Droogloopmat

Om vocht te kunnen opnemen zijn er 2 mogelijkheden. De mat heeft een 100% katoen of voor een groot deel katoenen pool. Katoen absorbeert water in de vezel en kan dit ook vasthouden. U droogt zich na de douche/bad ook af mat een katoenen handdoek en niet met een synthetische.
Een goede droogloopmat heeft dus een groot aandeel katoen.

Synthetische vezels als Polypropyleen, Polyester en Nylon kunnen geen water absorberen, ze kunnen echter wel water vasthouden. Bij microvezels zijn de vezels zo dun en het aantal vezels zo groot dat er hierdoor een groot oppervlak ontstaat voor water om zich aan de vezel te hechten. Het uw mat microvezels of hele fijne vezels, dan is deze in staat om meer water vast te houden dan een mat met dikkere vezels.
Let hierbij vooral ook op het poolgewicht, des te meer synthetische vezels des te meer vocht de mat kan vasthouden. Wij gaan uit van minimaal 700 tot 1200 tapijtpool per m2. Bij minder is er sprake van een beperkte gewicht om vocht vast te houden.

Zowel katoen alsook microvezels of fijnere vezels zijn zachte vezels. Om vuil te verwijderen is echter een meer grovere borstelende vezel nodig die dikker en harder is. Pure droogloopmatten zijn door hun zachtere vezels veel minder goed in staat om vuil en zand te verwijderen. Een zachtere pool en vooral katoen ligt ook sneller vlak, waardoor vuil meer op de mat blijft zitten dan zich te verspreiden tussen de tapijtpool.

Hoe veel vocht een droogloopmat kan vasthouden of opnemen heeft vooral met het poolgewicht te maken. Des te meer katoen (pure katoen) des te meer vocht de mat kan vasthouden. Ook bij fijnere vezel of microvezel, des te meer poolgewicht des te meer oppervlak en vocht de mat kan vasthouden.

Wij adviseren om die reden daarom altijd een borstelende buitenmat in combinatie met een droogloopmat voor binnen.

Schoonloopmat

Om vuil te kunnen verwijderen moet een mat een wat hardere vezel hebben zodat vuil van de schoenzolen geborsteld kan worden. Een schoonloopmat heeft om die reden bij voorkeur een tapijtpool met iets grovere vezels die liefst nog getwist (in elkaar gedraaid) zijn. Deze twist zorgt er ook voor dat de vezel langer omhoog blijft staan en vuil en zand zich tussen de vezel naar de bodem van de tapijtpool kan verplaatsen.
Schoonloopmatten hebben wij in verschillende kwaliteiten waarbij onze entreematten geleverd kunnen worden met hardere vezels voor betere borstelwerking maar ook met een combinatie hard/zacht in 1.
Door de grovere synthetische vezels hebben schoonloopmatten ook veel minder oppervlak voor water om zich aan te hechten. Dit is dan ook de reden waarom schoonloopmatten in het algemeen 50% minder vocht kunnen opnemen dan goede droogloopmatten.

De meest logische vraag is dan:

Is er ook een combinatie schoonloop droogloopmat ?

Ja, sinds kort leveren wij de wasbare Eco Clean & Dry mat. dit is een schoonloopmat en droogloopmat in 1. Door gebruik te maken van extreem veel dunnere vezels (geen microvezels) die in elkaar gedraaid zijn en een poolgewicht van ca 1 kg/m2 kan deze mat bijna net zo veel vocht vasthouden als onze beste katoenen mat. De twist zorgt echter ook voor een stevige vezel waardoor deze ook los zittend zand en vuil kan verwijderen dat zich naar de onderkant van de pool kan verplaatsen.

We hebben een apart artikel gemaakt hoe u zelf eenvoudig kan testen hoeveel vocht een mat kan opnemen of vasthouden. Regelmatig lezen wij claims die totaal niet realistisch en zelfs misleiden zijn. Er zelf een oude TNO sjoemeltest waardoor matten extreem hoge wateropname waardes kunnen krijgen.

Zoekt u een wasbare mat, in dit artikel leest u het verschil tussen wasbare matten (handwasbaar) en echte wasbare matten en hoe u dit verschil kan zien aan de specificaties.